miércoles, 4 de diciembre de 2013

La ruta

Oferim en el següent espai, un recorregut per la Barcelona més musical i clàssica. Una Barcelona que tot estudiant, amant i/o professional de la música està en l'obligació de conèixer. Passejar per les grans sales del Gran Teatre del Liceu, perdre's per l'arquitectura modernista que impera al Palau de la Música, o fer un café al Café de lÒpera mentre esperem a que comenci la funció... Tot això í més ho trobarem a una Barcelona rica en cultura i sensibilitat. 

Agafa el metro,la bici, el bus o els patins i fes el recorregut per l'Eixample, baixa a Ciutat Vella i disfruta de la Barcelona més musical.




Silenci! Comença l'espectacle...

L'Auditori, l'ESMUC i el Museu de la Mùsica


Representa un dels auditoris més importants d’europa ja que és la primera sala que forma part del European Concert Hall Organization (ECHO), l’associació més important d’auditoris d’Europa. Va ser inaugurat al 1999 i trobem representats en aquest la divulgació, l’educació i la investigació en el camp de la música. 



Pel que fa als concerts, trobem en primer lloc la Sala 1 Pau Casals amb 2200 localitats, en segona posició la Sala 2 Oriol Martorell amb 600 espectadors, en tercera posició la Sala 3 Tete Montoliu amb 400 i finalment la Sala Alicia de Larrocha amb 152 localitats. En aquestes sales es representen esdeveniments musicals de tot tipus, des de recitals d’òpera com ara Les Veus per l’Esperança contra la lluita del Càncer a l’Hospital Clínic, com concerts de música moderna.

Pel que fa a l’oferta educativa on es pot estudiar des de cant modern fins a instruments pràcticament desconeguts per la gran majoria com ara del barroc. Sempre amb un context musical, es poden fer estudis de qualsevol cosa relacionada amb la musica. Alhora hi ha cursos individuals, en grup i fins i tot per fer en família. En relació a la investigació tenim el Museu de la música de Barcelona, on podem fer un recorregut històric per diferents etapes de la història amb instruments, músiques, etc. 



Per arribar-hi en transport públic, gaudeix d'una parada de metro amb una sortida que ja ens indica el seu propi nom. A la línea vermella agafarem el metro i baixarem a la parada de Marina, sortint per Auditori, a cinc minuts a peu arribarem a aquest meravellós edifici. Al costat en trobarem també el Teatre Nacional de Catalunya, amb una arquitectura neoclásica que no ens podrem perdre si hi anem de pas. Si hi tenim la sort d'aproparnos de nit, les llums del dos edificicis fusionades amb la moderna torre Agbar. Un lloc únic per disfrutar de la varietat arquitectònica que presenta Barcelona. 

Carrer dels Tallers i la Casa Bethoveen


El Carrer Tallers es troba al costat de la Rambla i és considerat com el carrer de la música ja que està ple de tendes musica on es poden comprar guitarres, partitures, vinils, CD de música, ... qualsevol cosa relacionada amb la música. Per exemple hi ha una cadena molt important de musica que és Discos Castelló. Qualsevol estudiant de musica ha de anar ja sigui guitarrista, cantant o el que sigui. Es poden comprar alhora cordes per la guitarra, o el que sigui que es necessiti per fer musica. És un ambient molt ric musicalment i trobem tot tipus de generes de musica i persones molt interessants. Podem veure molts cops els podem veure a la tenda tocant instrument o cantant. És realment un lloc màgic. 



La Casa Beethoven és una tenda que també té molta màgia, quan entres pots veure molts llibres, partitures, un piano on molt sovint hi ha un senyor gran tocant i de vegades un altre cantant lieds o àries d’òpera. Son experiències que nodreixen la sensibilitat d’un músic. A dins de la Casa Beethoven, molt al fons, hi ha una biblioteca de partitures i es poden troben moltes molt antigues! Qualsevol music s’ha de perdre allà dins entre totes aquestes notes acompanyats per la bella música del pianista.

lunes, 2 de diciembre de 2013

Conservatori Municipal de Música

EL Conservatori municipal de Barcelona es troba al carrer Bruc amb València i l’edifici és semblant a una mena de castell, ens pensaríem a Hogwarts però enlloc de barites màgiques els alumnes o professors es passegen d’un aula a una altra amb instruments...  Al Conservatori s’ofereix una formació tant per persones amateur com professionals. 
Aquí podem trobar la oferta educativa musical de Barcelona, EL Conservatori municipal de Barcelona es troba al carrer Bruc amb València i l’edifici és semblant a una mena de castell, ens pensaríem a Hogwarts però enlloc de barites màgiques els alumnes o professors es passegen d’un aula a una altra amb instruments...  Al Conservatori s’ofereix una formació tant per persones amateur com professionals. Es poden rebre tant el curs oficials de graus musicals com pot ser el grau superior de piano o de cant, com Masterclass amb el llegendari tenor català Jaume Aragall.

La línea 4 ens deixa a la parada Girona, desde la que hi podrem arribar a l'edifici en cinc minuts. 

No oblidis passar-te per la emblemàtica floristeria Navarro, al mateix carrer València, quedaràs encantat amb totes les flors i plantes que hi trobaràs. 

El Palau de la Musica








Recorregut fotogràfic


No ens podem limitar només a la seva importància a nivell musical, sinó arquitectònica ja que forma part del Patrimoni Mundial per la UNESCO. Va ser construït per instal·lar la seu de l’Orfeó Català entre 1905 i 1908 per l’arquitecte Lluis Domènech i Montaner. S’ofereix fins i tot visites guiades per tot l’edifici. Pel que fa a les sales de concert en trobem diverses que presentarem a continuació: en primer lloc, tenim la sala gran, que és tant important perquè fa més de 100 anys que es realitzen concerts. És un referent pel que fa a concerts corals i música simfònica. En segon lloc, trobem el Petit Palau, especial per concerts de cambra. En tercer lloc, la Sala d’Assaig de l’Orfeó Català. Aquí trobem la primera pedra que va ser introduïda a l’edifici el 1905. 

Grans artístes han passat per les modernistes estançes d'aquest edifici emblemmàtic de la ciutat comptal. 
Baixarem a Urquinaona, tota agafant-hi la línea vermella o groga. A la nit, les llums fan del Palau un edifici completament diferent. Al adentrar-nos dins, les belles formes cautivaran el visitant, sostres alts i cuidats al detall. Si vens a Barcelona, parada molt molt recomenada!

El Gran Teatre del Liceu i el Café de l'Òpera

El Gran Teatre del Liceu és un dels teatres més importants del món. En aquest antic teatre s’ha representat a partir de 1847 pràcticament totes les operes existents i han cantat totes les grans estrelles del món de la Òpera. Parlem de Julián Gayarre, Miguel Fleta, Hipólito Lázaro, Lauri Volpi, Franco Corelli, Luciano Pavarotti, Alfredo Kraus, Carlo Bergonzi, Josep Carreras, Montserrat Caballé, Placido Domingo, Jaume Aragall, Joan Pons, Javier Camarena, Juan 
Diego Flórez, Jaroussky i un infinit etc. de grans cantants internacionals.

El Gran Teatre del Liceu es troba a La Rambla 51-59. És practicament necessari que qualsevol estudiant de cant líric hi hagi anat al menys una vegada. A més de recitals i òperes i ha moltes sales on es realitzen conferències per persones amb un reconegut prestigi internacional com ara Roger Alier, Ramon Gener, Giuseppe Di Matteis, etc.

Alhora, podem anar a veure la final del Concurs internacional de cant Francesc Viñas, dedicat al il·lustre tenor català Francesc Viñas, on joves cantants lírics de tot el món es presenten interpretant diverses peces segons passin o no les proves.























Abans o desprès de la funció és parada recomenable el Café de l'Òpera de Barcelona, lloc on anys i anys s'han reunit els espectadors, cantants i qualsevol que ha anat al Liceu pel motiu que sigui. Al 1928, i seguint la tendència de l'época, va ser restaurat i decorat en l'estil modernista. Pels murs d'aquest bar han passat figures desde el rei Rei Alfons XIII a anarquistes, pintors, bohemis, escriptors, burgesos, músics, polítics.... Només hi faltes tú!